Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia
DZIEŃ ZDROWEGO JEDZENIA I GOTOWANIA 8 LISTOPAD
Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
Dzień Zdrowego Jedzenia jest obchodzony na wiele sposobów. W niektórych krajach kucharze zapraszają młodzież do restauracji aby pokazać młodym ludziom czym jest zdrowe żywienie, prowadzą też warsztaty i zajęcia na lekcjach na temat zdrowej diety. W Polsce powstały kampanie dotyczące dobrych nawyków żywieniowych. Jedną z nich jest kampania “Śniadanie Daje Moc”. Badania z 2010 roku pokazują, że około 40% uczniów i studentów rezygnuje ze spożycia śniadania. Rozpoczynanie dnia bez posiłku, bądź niejedzenie między lekcjami, źle wpływa na samopoczucie i koncentrację uczniów. Nauczyciele zaangażowani w akcję, organizują w klasach wspólne spożywanie śniadania, przygotowują kanapki lub przekąski z klasą w ramach zajęć lekcyjnych oraz uświadamiają wychowanków o roli śniadania w codziennej diecie.
Obecnie mamy „modę” na zdrowe żywienie oraz na uprawianie sportów. Bary typu slow food cieszą się ogromną popularnością. Wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego odżywiania oraz uprawiania sportów.
Nasza szkoła również włącza się w akcję pod hasłem
„Śniadanie daje moc”
Na 2 godzinie lekcyjnej klasy pod opieką nauczyciela, z którym mają lekcję przygotowują śniadanie z produktów lub półproduktów przyniesionych z domu.
